Прохлада у дома – как да я постигнем без климатик

Навън е горещо, вкъщи също. Топло е в хола, още по-топло в кухнята, а в спалнята вечер направо става непоносимо. Климатикът е решение, но с някои негативи – консумира много ток, шумен е, активира алергии, а студената струя може да предизвика схващания. Някои промени и допълнения в интериора могат да решат проблема с високите температури у дома.

Сенници и тенти

Може да не ви се вярва, но една тента ще понижи температурата вкъщи с между 3 до 5 градуса. Различните видове сенници са преграда срещу директните слънчеви лъчи и може да допълнят работата на климатика и дори напълно да го заместят. Най-разпространени и функционални са тези с чупещо рамо, които се прибират плътно до стената, а в разгънато състояние не стърчат никакви детайли. Класическата „кошница” също е подходяща и стои елегантно. А касетъчните тенти са практични с това, че когато платът и механизмите са прибрани в алуминиевата кутия, са предпазени от външни въздействия. Сенниците се манипулират лесно - прибират се ръчно с манивела или с електромотор, който се задвижва с дистанционно. Моделите с вградени датчици за вятър, слънце и дъжд автоматично се отварят или прибират според условията. Внимателно трябва да се избере материята - новите модели са от полиестерни тъкани с промазки и от импрегнирани тъкани на полиакрилна основа с UV филтър. Тези материали гарантират дълготрайност и по-лесна поддръжка, но пък тентите, изработени от текстил, позволяват преминаването на въздух и не запарват. Решението е по-висока инвестиция в материи, които в най-голяма степен съчетават двете качества.

img 1

Външни щори

Още един изпитан начин за предпазване на помещенията от жарките лъчи. Външните щори не само спират слънцето, но и са част от енергийната ефективност на сградите, защото намаляват енергийните загуби през прозорците до 50%. Най-разпространени и евтини са ролетните щори, които вършат отлична работа, но е важно при избор да се предпочетат щори с пълнеж, който повишава изолацията. Предлагат се и ново поколение „невидими” щори, които пропускат дневната светлина, но в същото време са преграда за топлината и UV лъчите. Вече се изграждат сгради с вградени ламели, които дават възможност за контрол и разпределяне на естествената светлина по различен начин в отделните части на помещението, като регулират достъпа й от 2 до 100% , а управлението е с електромотор. При големи обекти външните щори могат да се включат към системата «умен дом» и автоматично да се регулират с датчици за слънце, вятър, температура, таймери.

img 2

Вътрешни щори и завеси

В слънцезащитните продукти постоянно навлизат нови високотехнологични материали. Като тенденция се наблюдава предпочитание към текстилната слънчезащита вместо към алуминия и развитие на текстилните материали в посока полиестер, стъкловлакно, тревира. Особено актуален е т.н. Screen – материал с мрежеста структура и високи топлоизолационни характеристики. Вътрешните щори нямат изолиращия ефект на външните и по-скоро засенчват помещението. Въпреки това, намаляват слънцегреенето и температурата. Венецианските щори (хоризонтални алуминиеви) са сред най-предпочитаните заради тяхната практичност и ниска цена. Един от недостатъците им е, че ламелите от алуминий трансформират слънчевата светлина в топлина, която остава вътре.

img 3

Вертикалните щори може да бъдат с ламели от текстил с промазка, алуминий, кожа, PVC, комбинация на целулоза и дървесина. Подходящи са за големи прозорци, плъзгащи се врати, нестандартни и наклонени прозорци.

img 4

Плисе щорите са от материали с рефлекторно покритие, което отразява слънчевите лъчи и пропуска мека светлина с възможности за преход от 0 до 80%. Удобни са за капандури и прозорци с нестандартни форми.

img 5

Друг вариант са текстилните роло щори, които са с различна степен на пропускливост. Използват се текстил от 100% антистатичен полиестер, със специално термопокритие от външната страна, което през лятото спира слънчевите лъчи, а през зимата задържа топлината в стаята. Бамбукът и природните влакна като юта, целулоза и памук са сред актуалните екзотични материали за изработване на тези щорите.

img 6

Дървените щори – шатъри, по приятен начин съчетават уюта с лукса и са най-модерното решение в момента. Те са от бук, махагон, американски черен орех, северноамериканска магнолия и липа. Могат да бъдат боядисани или в естествения цвят на дървото, както и да бъдат облечени в екокожа и велур.

img 7

Римските щори може да заместят изцяло пердетата. Лесни са за поддръжка и осигуряват плътно затъмняване.

img 8

Щорите тип японска стена са с канален механизъм и са за прозорци с голяма височина и за дълги витрини.

img 9

И накрая, разбира се, завесите – за да спират слънцето, те трябва да са плътни, а големите марки отдавна предлагат пердета с покритие, което отблъсква светлината и изолира топлината. Но и обикновените вършат работа, защото засенчват помещението.

img 10

Топлоизолация

Топлоизолацията, естествената вентилация и материалите на фасадата гарантират прохлада в дома без климатик. Добрата топлоизолация намалява разходите за климатизация, подобрява комфорта и осигурява здравословна среда. Затова при покупка на имот е важно да се информирате за материалите и изолациите. Някои сгради имат специални международни сертификати, които гарантират най-високо ниво на енергийна ефективност. Различните материали са с различни топлоизолационни характеристики. Колкото по-ниска е топлопроводимостта на материала, толкова по-добри са топлоизолационните му качества са. Най-евтината топлоизолация е от EPS или стиропор. Той има добри топлоизолационни качества и паропропускливост, защото е с отворена структура и това дава възможност на стените да дишат, което ги предпазва от влага, мухъл и конденз. Минералната вата е подходяща за вътрешна изолация. Тя се изработва от естествени минерални продукти и се предлага с различна плътност в зависимост от приложението. Този материал пропуска водните пари, негорим е и е устойчив на гризачи. Притежава изключително добри топлоизолационни и шумоизолиращи качества. Големите марки предлагат топлоизолационни системи, които може да включват няколко материала, както и собствени разработки. Имайте предвид, че технологиите се развиват изключително бързо и постоянно излизат нови продукти на пазара.

Имоти с климатик

Прозорците

Прозорците също играят много съществена роля за изолирането от неблагоприятните климатични условия, като обичайно за висок стандарт се ползва троен стъклопакет. Енергоспестяващите стъклопакети са с нискоемисионни стъкла, които задържат топлината в помещенията през зимата и осигуряват слънцезащита през лятото. Четирисезонните стъкла са най-подходящи, когато имаме нужда от слънцезащита, защото разполагат със слънцезащитен слой. За подобряване на топлоизолиращите свойства на стъклопакетите, разстоянието между стъклата може да се запълни с инертни газове, най-често аргон. Не правете компромис с дебелината на стъклопакета - по-малка от 24 мм е за сметка на намалени показатели.

Интериорът

Възприемането за топло и студено има и субективна страна. Всички знаем, че топлите цветове подсилват усещането за топлина, а студените създават илюзия за по-хладно пространство. Изчистеният интериор в монохромни светли тонове, с по-малко мебели, оставя впечатление за повече въздух и простор и затова се асоциира с прохлада. Обратното – претъпкани, тесни пространства, предизвикват тягостно чувството за липса на въздух. Не е метафора, когато говорим за «топли» и «студени» материали. Дървото и меките настилки наистина внасят топлина в интериора, а камъкът, металът и стъклото – хлад. Ламинатът може да има визията на дърво, но при стъпване върху него се усеща студенина. И ако през зимата е неприятно да ходиш бос по плочки и по мраморен под, през лятото е удоволствие.

img 11

Малки хитрости от enoti.bg

Има някои дребни неща с голям ефект за температурата вкъщи. Първо изключете излишните електроуреди - компютри, фурни, осветление, особено това с халогенни спотове, всички те допълнително вдигат градусите. Проветрявайте по график – сутрин рано и късно вечер. Винаги затваряйте прозорците между 12 и 18 ч. Пулверизирайте въздуха – това носи прохлада. Използвайте вентилатор – той раздвижва въздуха и отново създава усещане за хлад, въпреки че температурата не се променя.

Enoti.bg е втората най-голяма платформа за имоти в България с над 130 000 актуални жилищни оферти.