Осветлението – шест любими тенденции на дизайнерите

Какво отличава хубавия от перфектния интериор? Архитектите и дизайнерите знаят отговора – осветлението. То може да акцентира красотата на мебелите, да подчертае цвета, да създаде илюзия за по-голямо пространство, да промени настроението с различни сцени на осветеност. Освен това е финалният щрих на дизайна, който категорично определя стила. С две думи – лампите наистина са черешката на тортата в интериорния дизайн. И както във всички сфери, свързани с естетика и креативност, и тук има изразени моди и тенденции.

На пода

Започваме със свободностоящите лампи на пода, защото без съмнение локалното индиректно осветление е любим подход на дизайнерите. Причината е проста – това е начин да се зонира пространството и да се създаде приглушена интимна обстановка. Модерните лампи са направо гигантски и често вървят в тандем с кресло, диван и малка масичка.

Lighting - img 1

Класика, но не съвсем

Мислите, че времето на пищните полилеи е отминало – нищо подобно – те се завърнаха в колекциите на марките още преди няколко години. Има, обаче, една малка подробност – новите модели репликират класиката по съвременен начин, освен това ще ги откриете на неочаквани места – в банята, на терасата, в минималистични модерни пространства. Още едно потвърждение, че дизайнът не е нищо друго освен повторение на добре забравеното старо, но в нова интерпретация, с нови материали и в нов контекст.

Lighting - img 2

В група

Една лампа не е достатъчна – така мислят дизайнерите днес и поставят над трапезарната маса цял букет осветителни тела – обли, геометрични, с неправилни форми, няма значение. Кабелите също са акцент и освен, че са по-дълги от обикновено, са оцветени в нестандартен цвят или са със специален текстилен или метален финиш. Внимание – преценете внимателно височината на този тип осветление, защото не трябва да заслепява, когато седите на масата.

Lighting - img 3

В левитация

Ето този тип осветителни тела са любими на дизайнерите – съзнателно няма да ги наречем лампи, защото това са обеми, левитиращи в пространството. Използват се в модерни интериори и са супер акцент, освен това винаги имат и някаква технологична екстра – обикновено светят с отразена или дифузна светлина, която е изключително приятна. Произвеждат се само от висок клас марки.

Lighting - img 4

Оголени структури

Томас Едисон е на почит тези дни – електрическата крушка е издигната до ценен обект на дизайна и ще я видим в интериора натюр - без абажур. Не всяка крушка обаче може да изпълни тази дизайнерска роля - трябва да е размер XXL, да има по-нестандартна форма и видима нажежаема жичка, чиято оплетка също трябва да впечатлява. И като говорим за деструктуриране на традиционната лампа, стигаме и до осветителни тела с оголена структура – друг писък на модата. Откриваме ги в почти всички интериорни списания, защото са асоциация с актуалния индустриален стил и защото стоят леко и ефирно с прозирната си структура.

Lighting - img 5

Имоти с дизайн осветление

Невидимо присъствие с видим ефект

Да, тези осветителни тела или по-скоро светещи ленти, наистина няма да ги видите – ще забележите само тънки шлицове светлина под шкафовете, по ръбовете на мебели, зад паравани, по ъглите на тавана, в гардероба, над полици, дори зад корниза. Скритото LED осветление днес е с водеща роля за интериора, защото буквално рисува в него. И когато говорим за „амбианс“, или атмосфера, точно този тип осветление дирижира настроението.

Lighting - img 6

Съветът на enoti.bg

За ефектно, модерно пространство, изберете осветително тяло размер XXL – не се притеснявайте, че лампата е твърде голяма за стаята, по-едрите предмети имат свойството да създават илюзия за по-голяма площ – невероятно, но факт. Ако търсите акцент, това не значи непременно нещо „сложно“ и „по-така“ - най-безопасно е да заложите на изчистени форми. Ако все пак държите на нещо ексцентрично, изберете марка от висок клас – когато зад артистичните изяви няма опит и технологии, те стоят кичозно.

Enoti.bg е втората най-голяма платформа за имоти в България с над 130 000 актуални жилищни оферти.